Selecteer een pagina

Elke nacht dromen we wanneer we slapen ongeveer vijf tot zeven dromen, zowel goede als negatieve dromen. We dromen soms over de meest onrealistische dingen. Echter herinneren we 90% van onze dromen niet wanneer we wakker worden.  Vaak dromen we beter als een goed bed of boxspring hebben. Kijk daarom op Boxspring Gekte voor hun boxspring sale. Alleen wat gebeurt er precies als we aan het dromen zijn? In dit artikel leg ik uit wat er precies gebeurt met ons lichaam wanneer we dromen. 

Hoe werken dromen?

Wanneer we slapen gaan we door vijf verschillende stadia, waar de REM slaap er een van is. De REM-slaap is de fase waarin we dromen. Onze spieren zijn ontspannen, maar de hersenen zijn net zo actief als wanneer we wakker zijn. Dromen is een spontane activiteit van onze hersenen, terwijl we slapen. Je denkt beelden en geluiden waar te nemen., waardoor het levensecht uitziet. Je kan het zien als een hoofdrol in een fantasiefilm. 

Waarom dromen we?

Specialisten weten nog niet 100% zeker waarom we dromen. Ze hebben er ook niet een antwoord op. Echter zijn er wel verschillende theorieën over de functie van dromen. Zo is er een theorie die zegt dat dromen ervoor zorgen dat de hersenen weer activiteiten kunnen uitvoeren. Je krijgt namelijk overdag veel gedachten en gebeurtenissen binnen. Dromen zouden helpen om dit te verwerken en daardoor onze geest als ware te resetten. Waardoor er weer ruimte is voor nieuwe herinneringen overdag. 

Een andere theorie is dat dromen een brug vormen tussen de verschillende slaapfases. Door de slaapfases slaap je niet elk moment in je slaap even diep. Waardoor je tussendoor snel wakker kan worden gemaakt door omgevingsgeluiden. Dromen helpen dat te voorkomen. Ze zouden ervoor zorgen dat je niet wakker wordt van die omgevingsgeluiden en gelijk weer in diepe slaap kan vallen zonder wakker te worden. 

Dromen herinneren

Sommige dromen worden wel onthouden doordat ze een grote indruk op ons hebben gemaakt. Vaak wordt er dan de vraag gesteld of die dromen dan een betekenis hebben. De meningen daarover zijn erg verdeeld. Sommige wetenschappers zijn er namelijk ervan overtuigd dat dromen een diepere betekenis heeft.  Zo zijn ze van mening bij een terugkerende droom dat je onderbewustzijn je iets duidelijk wilt maken. Ze denken dat je onderbewustzijn op die manier antwoord wilt geven over vragen of zaken waar je mee worstelt. 

Waarom je dromen niet kan herinneren zijn wetenschappers er wel over uit. Tijdens het dromen zouden we maar een klein deel van onze hersenen gebruiken. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de opslag, ook wel het korte termijngeheugen, zou bijna niet of helemaal niet werken tijdens een droom. Waardoor we de meeste dromen vaag of helemaal niet meer kunnen herinneren.