Selecteer een pagina

Huis afwerken
Je hebt een huis gekocht. Super spannend allemaal. De meubels staan er in. De muren hebben een mooi kleurtje gekregen. Mooie verlichting is ook al geïnstalleerd.

Maar vergeet niet de afwerking op het moment dat je vloer er in ligt. Er moeten namelijk ook nog plinten langs de muur. Dat maakt het geheel natuurlijk helemaal af.

Eerst moet je de keuze maken of je hoge of lage plinten wilt installeren.

Persoonlijk vind ik houten plinten in elk geval het mooist. Of je nou hoge of lage neemt. Maar ook in de houtsoorten zijn er nog weer veel verschillende plinten. Hieronder een korte opsomming.

Plinten hout
Welke soorten zijn er nu voor plinten hout materiaal?

Om te beginnen is er een hoofdindeling in hardhouten en MDF plinten. Dit is puur een onderscheid in het type hout.

Daarnaast heb je houten plinten in een koloniale stijl. Deze geven wel een mooie warme uitstraling vind ik persoonlijk. We hebben ook gladde plinten mdf.

Je hebt ook gladde plinten. Deze zijn zoals de naam al zegt super glad en makkelijk te bewerken.
Daarnaast is er de tegenhanger. De wat ruwere plint. Wil je deze bewerken dan moet je hem eerst goed schuren.

Veel plinten moet je na plaatsen nog in de lak zetten. Tegenwoordig zijn er ook plinten die al afgelakt en al zijn. Monteren maar en klaar is kees. Pas wel op dat je deze niet beschadigd tijdens plaatsen, anders moet je ze alsnog bewerken.

De eiken plint is ook erg populair. In deze houtsoort kun je overigens ook weer de koloniale versie kiezen.
Maar ook een plint die weer wat moderner oogt.

Kijk overigens niet alleen naar de hoogte en de kleur. Bij de plinten zit er ook verschil in de montagemogelijkheden. Sommige plinten klik je heel makkelijk aan elkaar. Let daar dus ook even goed op. Dit kan je veel tijd besparen tijdens het plaatsen.

Kortom, er is zeer veel keuze in de plinten. Bekijk goed welke meubels je hebt en in welke kleur deze zijn.
Dit in combinatie met de kleur vloeren die je in je huis hebt liggen zijn belangrijke criteria voor je uiteindelijke keuzes.

Ga niet over 1 nacht ijs. laat je goed informeren in de bouwmarkt of speciaalzaak. Neem eventueel foto’s mee van je interieur en de medewerkers kunnen je gericht adviseren.